Nytt påfyll – videregående agilitykurs

Yes! Da har vi gjennomført vårt fjerde og mye etterlengtede videregående agilitykurs. Denne gangen gikk vi med Bodil Mehl Wiik som er svært anerkjent og flink agility-instruktør. Jeg har gledet meg veldig til å ha noen til å fortelle meg hva vi evt. gjør feil og hva vi bør fokusere på videre for utvikling. Det ble en god blanding av både påminnelse av grunnleggende ferdigheter og teknikk ned i detaljene når det gjelder min egen handling. Akkurat det jeg trengte egentlig!

Begge hundene har jobbet helt knall hele helga, jeg er så stolte av dem begge. I utgangspunktet var dette et kurs for meg og Frigg siden Aslak fortsatt er så ung enda, og dag 1 så fikk Frigg flest økter. Dag 2 fikk de like mange økter hver, rett og slett fordi jeg følte jeg fikk så mye input da jeg tok en test-økt med Aslak på dag 1, og fordi Frigg tydelig var mer sliten på dag 2. Aslak var helt upåvirket dag 2. For et fokus han hadde! Han er nå 8 måneder og midt oppi tiden der hormonene har begynt å koke i topplokket. Han er fortsatt fryktelig opptatt av å uttrykke sitt ønske om å leke med enhver fremmed hund han ser, selv om jeg har mer kontroll på han nå og enklere får fokuset hans enn tidligere. Derimot var ikke dette noe problem i hallen, og selv med hunder der på sidelinjen så jobbet han målrettet og med påknapp hele tiden!

Jeg har nå til og med fått bekreftet fra Bodil at Aslak har mer motor enn Frigg, og det gjør meg jo fryktelig stolt som både oppdretter og hundetrener. Jeg ser det jo selv, energien og farten hans, at denne eksplosive måten han utfører ting på, vil gi meg veldig mye bra på banen. Ekstra deilig er det jo når en anerkjent agilityinstruktør påpeker at jeg har en høytintelligent hund med sterke bruksegenskaper som vil gi meg utrolig mye bra i tiden som kommer! Det gir meg hjertebank når jeg får høre at han overpresterer sammenlignet med alderen sin, og at han allerede nå er så selvstendig i å søke på tunnelene og hinderne selv, og at han holder linjene sine veldig godt allerede 😀

For meg og Aslak blir det å trene mye på kommandoer som går på sending rundt hindere, dette skal vi drille inn kjempebra. Rett og slett få inn enda mer selvstendighet. Korte, kjekke økter der jeg belønner han ofte gjennom banen er også viktig for at jeg skal kunne beholde den gleden og farten han viser nå. Jeg må være flink til å rope mens han er i tunnelene, slik at han vet hvor han skal når han kommer ut igjen – også relatert til at han kommer i så enorm fart og trenger å høre hvor han skal rette kroppen sin ved utgang. Vi har aldri brukt pinner i treningen, men i helgen fikk han hoppe hindere på laveste pinne – og det var helt selvfølgelig synes han. Vi kommer dog til å fortsette med hindere uten pinner en god stund til, spesielt nå på vinterhalvåret når det er så kaldt og det tar lengre tid å varme opp musklene.

Frigg var også veldig flink i helgen! Hun som kjefter meg i hjæl både på trening og i konkurranse sa ikke et kny på banen hele helgen… Det forteller meg jo at jeg har gjort mye mer riktig denne helgen enn hva jeg normalt gjør på trening, og jeg vet at det er fordi jeg

  1. Ikke er rask nok sammenlignet med henne og ikke får vist raskt nok hvor hun skal og
  2. Jeg står i veien for hennes linje og presser henne ofte ut av linja hennes

På dag 1 kræsjet vi skikkelig i høy fart og jeg fløy med hele meg med magaplask rett i sanda! Frigg kom selvsagt og sleiket meg i trynet med masse sand og grus i barten, for å sjekke om det gikk greit med meg og for å spørre hvorfor i huleste jeg løper i veien for henne. Eventuelt også for å le og håne meg litt for at hun greide å spenne bein på meg 😛

I konkurransesituasjoner bjeffer hun nok også mye pga. høyt stressnivå (for både meg selv og henne), men jeg vet jo at hun kan være lydløs gjennom hele banen. Når jeg er kjapp nok, konsentrert nok og viser henne hvor hun skal – så er hun helt musestille og gjør alt hun skal perfekt. Så jeg skal begynne å ta ordentlig kritikk på egen handling dersom det er mye bjeffing på trening – for da plasserer jeg meg feil eller så er jeg for treig.

Jeg og Frigg skal også trene mer selvstendighet og vi skal trene mye på at hun skal bli vant til at jeg løper fra henne – på momenter der hun må gjøre jobben selv, uten så mye hjelp fra meg. Hun ble litt forvirret et par ganger på siste økten på dag 2, rett og slett fordi hun ikke er vant til at jeg bare løper avgårde etter feks. en kommando der hun får beskjed om å gå rundt vingen. Jeg må bli flinkere på jevne bevegelser og å ha sterkere flyt gjennom banen, da unngår jeg at hun river. Når hun river så er det enten fordi hun ikke ser hinderet (fordi jeg står i hennes linje og synsfelt), eller fordi jeg stopper selv (for da må hun se på meg og spørre hvor hun skal, og da river hun samtidig). Dette skal jeg bli flinkere på, og det vil nok også gjøre mye med bjeffing gjennom banen. Jeg føler ofte at det er mye stopp og brå bevegelser på oss, og lite flyt, spesielt på konkurranser. Så handling med fokus på jevn bevegelse og bytter nær vingene ute av hennes linje er en nøkkel videre for oss.

Fikk også veldig mye skryt for arbeidslyst og motor i Frigg – hun elsker jo å jobbe med meg! Neste år håper jeg at vi klarer å ta med oss noen napp, det hadde vært veldig kult å i det minste får én tittel i agility på henne før hun må pensjoneres. Det er jo forhåpentligvis fortsatt en god stund til hun må pensjoneres, men hun er jo en muskuløs og kraftig mellomstor hund – og fyller 6 år i mars neste år. Jeg har ingen planer om å pådra henne slitasjeskader som vil gjøre det vanskelig for henne å utfolde seg i pensjonistalder, så selv om vi ikke har det fryktelig travelt enda så er det jo noe som ligger i bakhodet mitt.

Aslak har jeg veldig troa på, og jeg tror vi kan få til mye sammen med det grunnlaget jeg har lagt nå og det vi skal fortsette å bygge på. Han har sin egen rånefest på banen og det er ingen tvil om at han elsker agility. Og at han elsker samspillet mellom oss, og belønningene. Han blir så ivrig på leika at han biter meg til blods! 😉 Så han er en håndfull, men det er så fantastisk gøy med ei slik kruttønne på trening når jeg får styrt kruttet dit jeg ønsker.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s