Om oss/About

Text in English at the bottom of the page

Personen bak Kennel Nordmyten er meg, Marie Skarsbø. Jeg kommer originalt fra Fræna, et lite sted utenfor Molde. Jeg flyttet hjemmefra som følge av studier som 19-åring med min første hund, og ble værende i hva jeg mener er Norges flotteste by – Ålesund. Høsten 2021 flyttet vi derimot litt ut av Ålesund, nærmere bestemt til Vestnes, for å ta over et flott småbruk der vi nå har stor hage og vår egen skog som vi kan gå tur i hver dag.

Jeg har dedikert stort sett hele mitt liv til hund både privat og profesjonelt, så det er nok ingen overdrivelse å si at hund er min største lidenskap. Jeg jobber fulltid som hundefrisør hos PetXL Ålesund Hundefrisør og elsker jobben min. Det tillater stor fleksibilitet for meg og mitt oppdrett, samt at jeg har den store fordelen av å kunne ha med meg hundene på jobb ved behov. Jeg har også holdt litt ulike kurs og privattimer innen hverdagslydighet og adferd.

Per d.d. har jeg boende hjemme tre hunder; Aslak fra A-kullet, Vilje (mor til Aslak) fra kennel Vildingarnas i Sverige og Khaleesi fra kennel Ambereye’s i Budapest. Frigg bor hos fôrvertsfamilie i nærheten og er ferdig i avl. Tyra er ferdig i avl, og overført til fôrvert. Eir, Bera, Balder, Belle og Oreo er også fôrhunder som er planlagt til avl. Dvergpuddel Tindra bor hos en trivelig fôrvertsfamilie på Sjøholt. Alle fôrhunder bor i kort kjøreavstand fra meg, og jeg følger alle fôrhunder tett med både pelsstell, veiledning og trening. Jeg tilpasser meg alltid til hva jeg føler er best for hver enkelt hund. Noen ganger har jeg ikke kapasitet til valp boende hjemme, og valpen får sin egen fôrvertsfamilie fra den er liten. Andre ganger ser jeg at en hund boende hjemme, passer bedre som alenehund. Alt handler til slutt om hva som er best for hunden, ikke for meg.

Siden før jeg ble født har det vært hund i min familie, men da først og fremst jakthunder. Så snart jeg hadde fylt 18 år kjøpte jeg min egen hund – noe som var fryktelig etterlengtet. Da venner var opptatt av russetid og festing det siste året på videregående, jobbet jeg for å spare opp penger til å kjøpe min egen hund og brukte ellers fritiden min på å lese meg opp på hvordan jeg skulle oppdra denne hunden. Siden da har det utviklet seg til interesse for oppdrett, og da på rasen portugisisk vannhund, og nå etterhvert også dvergpuddel.

Jeg fikk min første portis, Frigg, da jeg var 20 år gammel. Jeg klarer ikke å se for meg en hverdag uten hund i hjemmet, og i hvert fall ikke et hjem uten en portis. Jeg valgte portisen fordi den hadde alle egenskapene jeg ønsket meg i en hund, og ingen andre raser målte opp mot den i sammenligning. Dvergpuddelen var en rase jeg kom frem til etter 2 års grubling, da jeg ønsket meg en mindre rase som også kunne brukes i agility, som hadde god helse – og ikke minst; godt gemytt!

Jeg avler sådan brukshunder, både på portis og pudler, forutenom aktive familiehunder. Ved forespørsel på potensiell avlshund fra andre oppdrettere, selger jeg valp kun til seriøse oppdrettere. Jeg låner ikke ut hannhunder til avl der jeg ikke er enig i kombinasjon, oppvekst for valpene og avl hos aktuell oppdretter som ønsker å låne hannhund til paring. Og jeg avler i stor grad «for mitt eget bruk», og for det jeg selv vil skape – sunne, friske, rasetypiske linjer.

Jeg brenner for hundesporten agility og trener og konkurrerer aktivt med mine egne hunder. Jeg har også vært innom lydighet, blodspor og vannapport – sistnevnte ikke i konkurransesammenheng men det er pga. det manglende tilbudet på slikt i den delen av landet jeg bor i. Ellers interesserer jeg meg mye for atferdstrening på hund og har hjulpet andre med atferdsproblemer på sine hunder.

Det jeg ønsker meg og fokuserer på å få ut av mitt oppdrett er robuste, førervennlige, energiske og glade hunder – og det skinner også i gjennom på måten jeg driver mitt oppdrett på. Jeg mentaltester alle egne hunder jeg har planer om å bruke i avl, og vektlegger også mentalitet og helse mer enn eksteriør når jeg ser etter hannhunder til kombinasjon med mine egne hunder. En god MH (mentaltest) veier mye tyngre enn en lang utstillingstittel for meg. Førervennlighet, evne til avreagering, samkjønnsaggressjon, sosiale egenskaper, lekeinteresse og lydfølsomhet vektlegger jeg også mye i valg av hunder til videre avl. Jeg gjør aldri en kombinasjon jeg ikke hadde ønsket valp fra selv.

12143089_1200530036627667_2505364146025575102_nNår høsten kommer er jeg storviltjeger og tar ofte med hundene på drevjakt eller posteringsjakt. Til tross for at portisen ikke er noen jakthund egner den seg likevel godt som apportør i forhold til fuglejakt. Noen portiser går også litt på ferskspor til vilt, men de holder seg i nær radius uten å halse. Lydfølsomhet hos hunder er i stor grad arvelig og noe som for meg personlig ville berørt bruken av mine hunder, i forhold til drevjakt der man har hund løs med skuddutveksling i terrenget. Å avle på hunder med lydfølsomhet blir derfor lite hensiktsmessig for min del.

Jeg stiller ut mine hunder på utstilling, men jeg reiser ikke land og strand for å stille ut mest mulig. Utstilling er for meg ikke så veldig spennende og gøy i seg selv, men det er absolutt nødvendig for å få en bedømming av egne hunder fra ulike dommere. Kritikkene man får på hunden bruker jeg til å feks. ikke doble svakheter i eksteriør ved paring, og er for meg et verktøy sådan – utstilling er ikke en arena for å vinne mest mulig og vise meg frem. Det er en bedømming av utseendet på hunden og dens funksjonalitet satt opp mot rasestandard. Det er jo også hyggelig å treffe andre oppdrettere med samme rase rundt ringen, og veldig koselig sånn sosialt sett synes jeg!
10154499_10152400984665309_5320417338081191429_n

Ellers engasjerer jeg meg noe over gjennomsnittlig i ernæring på hund. Alle mine hunder og valpekull som vokser opp hos meg spiser ren kjøttbasert diett, bestående av fôr fra produsenten Vom og Hundemat. Jeg fôrer ikke med tørrfôr og er heller ikke en sponset oppdretter. Les mer om Vom og Hundemat her: http://vomoghundemat.no/no/.

Om du kunne tenkt deg valp fra mitt oppdrett, setter jeg stor pris på at første kontakt skjer via mail. Jeg opplever pågang av folk som tar kontakt, og i en hektisk hverdag er det fint å ha henvendelser skriftlig på mail i første omgang.


My name is Marie and I am 28 years old and the person behind Kennel Nordmyten which are located in the City of Ålesund, Norway. We live in a house with a fenced garden, and are so blessed to have the forest and hiking trails right outside our door. I use most of my spare time on activities with my dogs because they are the most important part of my life. I am a dog groomer full time and has devoted my life to dogs, my own dogs are also with me when I’m working in the grooming saloon. 

Growing up with dogs since I was born, it came most natural to me to buy my own dog as soon as I turned 18. From that grew the interest of breeding dogs – and I chose the pwd because it had all the qualities I ever could wish for in a dog. I was 20 years old the first time I got my first pwd home, my first breeding bitch Frigg, and today I can never imagine not having a pwd in my home.

I train and officially compete in the dog sport agility with my dogs. I also do some obedience, blood tracking and water sports but this is mainly for fun and not on a competing level. In addition to this I am a hunter and my dogs often come with me on hunting activities when it is appropriate. I am of the opinion that my dogs should be with me as often as they can, and participate in almost everything I do so they get to experience as much as possible. I stribe to breed active, socially intelligent and healthy portuguese water dogs. I participate in dog shows to that extent that is seen as an important part of being a responsible breeder to get valuable second opinions on my dogs compared up to the breed standard.

Besides from that I am over the top interested in dog psychology and nutrition. All my dogs, including the puppies growing up with me, is fed on a pure meat diet and do not get any dog food with ingredients such as grain, corn, soya etc. I buy my dog food from the producer «Vom og Hundemat», and I am not a sponsored breeder. 

32222244_10212955963711218_6285594469152587776_n

Kontakt/contact: nordmyten@gmail.com