Om oss/About

Personen bak Kennel Nordmyten er meg, Marie Skarsbø. Jeg er 26 år og kommer originalt fra Fræna, et lite sted utenfor Molde. Jeg flyttet til Ålesund på grunn av studier som 19-åring, og ble da værende i hva jeg mener er Norges flotteste by.

Vi bor i et rekkehus med inngjerdet hage, og har skog og turterreng i umiddelbar nærhet. Jeg bruker store deler av fritiden min på hund og hundetrening, som er min største interesse og lidenskap. Per nå har jeg to portiser boende hjemme, Frigg på 6 år og Aslak (født hos meg) på 1 år. Jeg har også 4 hunder (Vilje, Tyra, Bera og Balder) boende ute hos fôrverter, alle i kort kjøreavstand fra hvor jeg bor selv og som jeg treffer jevnlig.

DSC_0079.JPG

Meg, Frigg og Aslak i fanget

12047712_10156101573775252_962880948_n

Meg, Frigg og Vilje (mine to første avlstisper)

DSC_0058

Meg og Tyra (som ikke skulle ta seg en pause i bilen frivillig), en sommerdag 2018

Jeg er vokst opp med hund i familien (først og fremst jakthunder), og så snart jeg hadde fylt 18 år kjøpte jeg min egen hund – noe som var fryktelig etterlengtet. Da andre var opptatt av russetid og festing det siste året på videregående, da jobbet jeg for å spare opp penger til å kjøpe min egen hund og brukte ellers fritiden min på å lese meg opp på hvordan jeg skulle oppdra denne hunden. Siden da har det utviklet seg til interesse for oppdrett, og da på rasen portugisisk vannhund. Jeg fikk min første portis, Frigg, da jeg var 20 år gammel. Jeg klarer ikke å se for meg en hverdag uten hund i hjemmet, og i hvert fall ikke et hjem uten en portis. Jeg valgte portisen fordi den hadde alle egenskapene jeg ønsket meg i en hund.

Jeg brenner for hundesporten agility og trener og konkurrerer aktivt med mine egne hunder. Jeg har også vært innom lydighet, blodspor og vannapport – sistnevnte ikke i konkurransesammenheng men det er pga. det manglende tilbudet på slikt i den delen av landet jeg bor i. Ellers interesserer jeg meg mye for atferdstrening på hund og har hjulpet andre med atferdsproblemer på sine hunder, i tillegg til å ha hatt egen hundesalong på hobbynivå.

Det jeg ønsker meg og fokuserer på å få ut av mitt oppdrett er robuste, førervennlige, energiske og glade hunder – og det skinner også i gjennom på måten jeg driver mitt oppdrett på. Jeg mentaltester alle egne hunder jeg har planer om å bruke i avl, og vektlegger også mentalitet og helse mer enn eksteriør når jeg ser etter hannhunder til kombinasjon med mine egne hunder.  Førervennlighet, evne til avreagering, samkjønnsaggressjon, sosiale egenskaper, lekeinteresse og lydfølsomhet vektlegger jeg også mye i valg av hunder til videre avl. Jeg gjør aldri en kombinasjon jeg ikke hadde ønsket valp fra selv.

Bilder fra trening og konkurranse i agility

11212093_10205851480263304_2142698551_o

11245399_10205851746949971_1557657832_n
Når høsten kommer er jeg storviltjeger og tar ofte med hundene på drevjakt eller posteringsjakt. Til tross for at portisen ikke er noen jakthund egner den seg likevel godt som apportør i forhold til fuglejakt. Noen portiser går også litt på ferskspor til vilt, men de holder seg i nær radius uten å halse. Lydfølsomhet hos hunder er i stor grad arvelig og noe som vil prege meg i stor grad, i forhold til drevjakt der man har hund løs med skuddutveksling i terrenget. Å avle på hunder med lydfølsomhet blir lite hensiktsmessig for min del.

Jeg stiller ut mine hunder på utstilling, men jeg reiser ikke land og strand for å stille ut mest mulig. Utstilling er for meg ikke så veldig spennende og gøy i seg selv, men det er absolutt nødvendig for å få en bedømming av egne hunder fra ulike dommere. Kritikkene man får på hunden bruker jeg til å feks. ikke doble svakheter i eksteriør ved paring, og er for meg et verktøy sådan – utstilling er ikke en arena for å vinne mest mulig og vise meg frem. Det er en bedømming av utseendet på hunden og dens funksjonalitet satt opp mot rasestandard. Det er jo også hyggelig å treffe andre oppdrettere med samme rase rundt ringen, og veldig koselig sånn sosialt sett synes jeg!

Ellers engasjerer jeg meg i ernæring på hund. Alle mine hunder og valpekull som vokser opp hos meg spiser ren kjøttbasert diett, bestående av fôr fra produsenten Vom og Hundemat. Jeg fôrer ikke med tørrfôr og er heller ikke en sponset oppdretter. Les mer om Vom og Hundemat her: http://vomoghundemat.no/no/.

Interessert i valp fra mitt oppdrett, eller rasen portugisisk vannhund?
Ta gjerne kontakt for en prat 🙂

Marie Skarsbø
Mulelia 15, 6018 Ålesund
Norge/Norway

Telefon: +47 47 64 98 50

E-post: nordmyten@gmail.com


My name is Marie and I am the person behind Kennel Nordmyten which are located in the City of Ålesund, Norway. We live in a house with a large fenced garden, and are so blessed to have the forest and hiking trails right outside our door. I use most of my spare time on activities with my dogs because they are the most important part of my life.

Growing up with dogs since I was born, it came most natural to me to buy my own dog as soon as I turned 18. From that grew the interest of breeding dogs – and I chose the pwd because it had all the qualities I ever could wish for in a dog. I was 20 years old the first time I got my first pwd home, my first breeding bitch Frigg, and today I can never imagine not having a pwd in my home.

I train and officially compete in the dog sport agility with my dogs. I also do some obedience, blood tracking and water sports but this is mainly for fun and not on a competing level. In addition to this I am a hunter and my dogs often come with me on hunting activities when it is appropriate. I am of the opinion that my dogs should be with me as often as they can, and participate in almost everything I do so they get to experience as much as possible. I stribe to breed active, socially intelligent and healthy portuguese water dogs. I participate in dog shows to that extent that is seen as an important part of being a responsible breeder to get valuable second opinions on my dogs compared up to the breed standard.

Besides from that I am over the top interested in dog psychology and nutrition. All my dogs, including the puppies growing up with me, is fed on a pure meat diet and do not get any dog food with ingredients such as grain, corn, soya etc. I buy my dog food from the producer «Vom og Hundemat», and I am not a sponsored breeder. 

32222244_10212955963711218_6285594469152587776_n

Kontakt/contact: nordmyten@gmail.com

Reklamer