Trening&språk

Før du skaffer deg hund

Jeg oppfordrer alle som har planer om å skaffe seg hund, eller som allerede har hund – til å lese seg opp på nyere litteratur om treningsmetoder, trenings-filosofier og hundespråk. På den måten vet du hva du ønsker hunden skal lære seg, hva slags regler den skal forholde seg til, og hvordan du kan lære hunden nettopp dette. Man får ymse råd og tips til oppdragelse når man har hund, og det er ikke alle man burde høre på – enda mindre praktisere.

Jeg er tilhenger av at hunder skal ha regler og grenser å forholde seg til i hverdagen, men at dette skal innlæres og følges opp i en positiv og vennlig tilnærming. Det skal være hyggelig hele veien, både for deg og for hunden. Teorier om at det finnes rangstige mellom hund og eier er gått ut på dato for lengst, og er heldigvis ikke noe man trenger å gå rundt og bekymre seg over! Det betyr likevel ikke at hunden skal ha en fri oppdragelse og kan gjøre som den vil i alle situasjoner, men tanker om at hunden vil ta over huset og familien kan man trygt legge fra seg. En hund er heller ikke en ulv! Tusenvis av år med målbevisst avl har sørget for det.

DSC_0964

Jeg og Frigg leker dra-kamp med en leke.Vi bytter på å vinne den, selvsagt!

Jeg anser meg som en veileder for mine hunder heller enn en «sjef/flokkleder». Hva man kaller det er ikke så nøye, men for meg har de to sistnevnte betegnelsene blitt feil for hva jeg tenker om mitt forhold mellom meg og hunden. Jeg mener man skal så absolutt lede hunden til å vise hva man ønsker av den, men ikke uten å belønne den eller behandle den som om den har baktanker om verdensherredømme.

Valp og trening

Spesielt er riktig trening avgjørende for hunder som ikke vet hva som forventes av dem – eksempelvis som at man tisser utendørs og venter på «vær så god» før maten. En valp er en baby som ikke har lært seg noe som helst enda. Det eneste man oppnår ved å kjefte/straffe en valp er et forhold basert på frykt fra valpens side. Valpen skal behandles med respekt og kjærlighet, fra både de voksne og barna i familien. Barn og hund/valp skal ALDRI være alene sammen. Hunden skal ha en egen plass den kan være i fred, og skal ikke forstyrres når den spiser eller sover.

En valp skal ikke utsettes for hard fysisk belastning mens den vokser, den skal ikke trekke/kløve og ikke ha lange krevende turer. Når man sosialiserer valpen skal den få utforske verden i sitt eget tempo, der den får treffe snille mennesker, trygge hunder og andre dyr eller situasjoner den må kunne takle når den er en voksen hund. Det er mye jobb med å trene opp en valp, men man får godt betalt for de resterende årene hunden er voksen og trygg på omverdenen. Unghund-tiden, fra den er ca 8-9 måneder til den er nærmere 2 år gammel, er også en krevende periode der hunden blir kjønnsmoden, og oppfører seg gjerne som hormonelle «fjortiser» flest gjør. Dette er en periode det også er viktig å være tålmodig og forsette å trene med hunden, selv om den noen ganger har mer lyst til å vase rundt i sin egen verden av nye lukter fra det motsatte kjønn.

DSC_0034

Frigg leker med kelpie-valpen Phoenix på 9 uker. Han er på «valpelisens» og får gjøre stort sett som han vil med andre voksne hunder, uten at de irettesetter han. Voksne hunder som ikke behandler valpen bra, bør man ikke sosialisere valpen sammen med!

Språk og signaler

Hundespråk er også verdt å lære seg, og her er det mange myter ute og går. Et klassisk eksempel er når en hund jokker på et menneske, dette tolkes ofte som «dominerende atferd», mens det i virkeligheten er en atferd knyttet til stress. Noen hunder bjeffer i slike situasjoner, noen går rundt seg selv og jager halen sin – mens andre jokker. Det er ikke noe å ta på vei for, og absolutt ikke noe en hund skal straffes for.

Hunden kommuniserer gjennom et vidt spekter av noe som kalles dempende signaler, som er dokumentert av verdenskjente Turid Rugaas (klikk her for å komme til hennes hjemmeside). Det er uunnværlig for alle hunde-eiere å lese hennes bok, for å få en forståelse av hva hunden forteller deg. På denne måten kan man ofte forutse hva som kommer til å skje hvis disse signalene ignoreres, og de kommer lenge før reaksjoner som knurring, flekking med tenner og biting. Hunder er konfliktskye dyr som alltid vil sende ut mengder av slike «dempende signaler» før de ser seg nødt til å ty til sterkere beskjeder.

En advarsel angående såkalte «hundehviskere»

Jeg oppfordrer alle til å stille seg meget kritisk til selvutnevnte «hundetrenere/hundehviskere» uten utdanning, som praktiserer fysisk avstraffelse (legge hunden på rygg, klype og sparke o.l.), truende kroppsspråk i trening (stirre hardt på hunden, gå i mot den med stiv kroppsholdning o.l.), strømhalsbånd, strupe/kvele-halsbånd, eller andre hjelpemidler som er til for å enten skremme eller påføre hunden smerte. Dette er ikke slik man burde behandle noen levende vesener, og enda mindre sin beste venn. Behandlingen av sånne metoder kamufleres og bortforklares som regel med at det er slik hunder og ulver behandler hverandre «i naturen». Problemet er at hunder ikke er ville dyr, og om de så var det, hadde de så absolutt ikke behandlet hverandre slik. Ulver legger heller ikke hverandre i bakken, og jeg har til gode å se de korrigere hverandre med strømhalsbånd.

Hundetrenere som ikke kan forklare hundens atferd og reaksjoner med annet enn «energi» eller «utstråling» tar jeg sterkt avstand fra og råder andre til å gjøre det samme. Det er ikke noe hokus pokus med hva en hund gjør og hvorfor den gjør det, det er enten drevet av instinkter (som feks. jaging knyttet til jakt, eller gjeting, vokting), følelser (glede, frykt osv.), eller lært atferd basert på erfaringer fra hva hunden fikk ut av dette tidligere, da enten straff eller belønning og hvor hard straffen var/hvor motiverende belønningen var.

Litteratur

Her er hva jeg anbefaler av litteratur og artikler, det viktigste sender jeg alltid med mine valpekjøpere når de henter valp, men man burde ha lest seg opp på en god del før henting. På den måten er man forberedt – man vet hva man skal gjøre i ulike og krevende situasjoner man kommer til å møte med valpen, og helt frem til den er en voksen hund! Man kommer også langt med fornuften, når man har litt grunnleggende kunnskap om hund i ermet.

Det er absolutt mulig å ha en hund som er både lydig og lykkelig!

Bøker

«På talefot med hunden» av Turid Rugaas

«Valpen flytter hjemmefra» av Linn Palm

«100% positiv hverdagslydighet» av Arne Aarrestad og Siri Linnerud

«100% positiv problemløsning» av Arne Aarrestad og Siri Linnerud

«Dominans og lederskap – Fakta eller overtro?» av Barry Eaton

Artikler

«Slapp av, du er allerede alfa!»

«Spørsmål og svar om dominans»

«Selvsagt er jeg lederen til hunden min!»